433x gelezen

De Bilt: het kan vriezen en dooien

Ik ben een beetje laat met deze impressie maar dat komt omdat Hans Romein een van mijn aloude voetbalmaatjes zijn prima plan tot uitvoering bracht om deze middag om te toveren tot een nostalgisch intermezzo voor zo’n kleine dertig voormalig AMVJ-coryfeeën. Het werd een fijn weerzien met vele makkers waarmee ik in een alweer ver verleden de Bordeauxrode kleuren verdedigde. Ook de toenmalige coaches Jos Pelk en Kees Koedood luisterden het evenement met hun aanwezigheid op. En als kers op de taart ontbrak ook the very good, pretty old (96) maar nog steeds vieve erevoorzitter Wim Dobber niet op het appel. 

Maar goed terug naar de jeugd van vandaag. 
De eerste potjes van de nacompetitie zitten er voor Bordeauxrood alweer op. Eerst Twee dat het tegen Huizen in het tweede bedrijf een beetje liet liggen en met een 2-1 nederlaag op zak moet proberen volgende week alsnog een hogedrukgebied op weg naar een nog hogere klasse te realiseren. 
En daarna mochten de Schakelboys de prima bespeelbare mat op tegen de mannen uit het roemrijke weerbastion de Bilt. Die hadden een redelijk warm maar bewolkt middagje en een zwoel straffe wind mee naar het Loopveld genomen. 
En dat maakte het toeven langs de veld voor de aanzienlijke drom toeschouwers, alleen al daarom aangenaam. 
Voor Eén bleek echter de tegenwind in de eerste helft een behoorlijke handicap om te doen waar de tijdens het seizoen toch redelijk succesvol mee waren. Kort druk zetten en kort combinerend de tegenstander in noodweer onderdompelen. 
Maar dat lukte van geen kanten, ook al omdat de Bilt een zeer stugge opponent bleek te zijn die niet van plan was weg te schuilen voor de dadendrang van AMVJ. En met dat laatste viel het in het eerste bedrijf ook wel een beetje tegen. De mogelijkheden en kansen (slechts één hele echte) waren op de vingers van een hand te tellen. 
Echter, dat gold niet voor de gretiger tegenstander die met groot opportunisme en de steun van één wel zeer luidruchtige de hele match vrolijk tetterende supporter veel gevaarlijker was. Vooral hun voortzettingen uit dode spelmomenten waren vaak levensgevaarlijk. Een daarvan, een overigens naar de mening van vele zijkanters onterecht toegekende hoekschoep, was zelfs dodelijk omdat die keihard ingekopt tot een 0-1 voorsprong werd gepromoveerd. 
Tot de rust bleef het onrustig in het Bordeauxrode strafschopgebied, maar soms met veel kunst en vliegwerk werd erger voorkomen. 
De rustige peptalk van coach Schakel en een ingetogen zelfreflectie van het team lieten hun weldadige sporen volop na in het tweede bedrijf. 
Want na de aanvangsfluit van scheids Oussoren, die gesteund door zijn secondanten aan de zijlijn, de heren Issa en Stuurman een dikke voldoende scoorde, kreeg AMVJ de wind letterlijk en figuurlijk in de rug. 
Nu wel de nodige pressie en gerichte dagendrang richting het vijandelijke doel. De boys van de Bilt kwamen er op een hoogst enkele maar gevaarlijke uitzondering (bijna 0-2 na een sneaky counter) nauwelijks meer aan te pas en dienden zich te beperken tot stevig maar correct verdedigen en aanzienlijk tijdrekken. 
De luidruchtig vriendelijke supporter had ook in de gaten dat het met zijn vrienden te velde niet meer zo goed ging want hij was inmiddels via de ballenvanger naar hoger sferen opgestegen om van daaruit zijn opwekkende aansporingen te fulmineren. 
Het leek te helpen want lange tijd bleef de voorsprong voor zijn favorieten op het virtuele scorebord staan. 
 Maar uiteindelijk kregen de Schakelboys loon naar vijfenveertig minuten echt hard werken. Het was vlak voor tijd de ingewisselde Bram Owusu die eerst met rug naar het doel een ingebrachte bal prachtig doodmaakte en vervolgens met een halve draai schitterend de gelijkmaker inkegelde. 
Daarmee de bui van verlies die zolang dreigend boven het Loopveld hing afwendend. 
Dus beginnen volgende week beide ploegen na deze meer spannende dan fraaie ouverture in de Bilt weer gewoon op 0-0. (want uit gescoorde doelpunten tellen niet dubbel in deze race). 
Het kan daar dus vriezen of dooien worden voor Bordeauxrood. Luisterend naar de stemming onder de boys na afloop wordt het daar gewoon lekker weer met hoge druk en dat nog voor een langere (nacompetitie) periode. 
Alhoewel je tegenwoordig ondanks alle technische middelen, van weersvoorspellingen nooit helemaal zeker kunt zijn ga ik er van uit dat het voor Eén nog wel even blijft zomeren. 
Dirk