Samenwerking tussen AMVJ en Ajax is perfect match

Sinds woensdag 8 februari is AMVJ Voetbal Partnerclub van Ajax. Tijdens een bijeenkomst op sportcomplex de Toekomst is de overeenkomst tussen Ajax en AMVJ getekend. Namens AMVJ Voetbal waren Lex van Hees (voorzitter) en Dick Tichelaar (technisch jeugdcoördinator) aanwezig. Uiteraard zijn we trots op de nieuwe samenwerking. Maar wat houdt de samenwerking nu eigenlijk in en waarom past de samenwerking zo goed bij AMVJ? We spraken met Lex en Dick om daarachter te komen.

Wat houdt de samenwerking in?

Lex: “Als PartnerClub kan AMVJ haar (jeugd)trainers en andere vrijwilligers aan bijeenkomsten en opleidingen laten deelnemen van de Ajax Coaching Academy. Ook kunnen jeugdteams van de onderbouw in aanmerking komen voor oefenwedstrijden tegen Ajax jeugdteams (mits van gelijkwaardig niveau). Daar staat tegenover dat Ajax de mogelijkheid heeft om talentvolle jeugdleden te scouten en uit te nodigen voor training of stage. Mocht een andere profclub belangstelling hebben voor een AMVJ jeugd-speler of speelster, dan brengen wij Ajax daarvan op de hoogte. Uiteraard zal dat altijd in overleg gaan met de ouders.”

Wat voor opleidingen zijn er bij Ajax Coaching Academy? Voor wie?

Dick: “De focus van de opleidingen ligt op voetbaltechnische zaken. Da’s logisch. Je kunt dan denken aan speciale opleidingen voor jeugdtrainers, keeperstrainers, coaches en video analisten. Maar er zijn ook laagdrempelige opleidingen voor bestuurders en vrijwilligers, die een inkijkje geven in communicatie, marketing en organisatie van Ajax als voetbalorganisatie.”

Ajax coaching academy
Lex en Dick waren aanwezig bij de officiële aftrap van de samenwerking met Ajax op de Toekomst

Wat verwacht je dat het AMVJ Voetbal gaat brengen?

Dick: “Plezier en ontwikkeling staan centraal bij de jeugdafdeling van AMVJ voetbal. We zijn natuurlijk al jaren bezig met de uitvoering van ons jeugdplan. Daan van Hees (Hoofd Jeugdopleiding) en Ted Bergkamp (hoofdtrainer) hebben zich ingezet om alle jeugdteams – ongeacht het niveau – twee keer per week te trainen. Onze vrijwillige jeugdtrainers en coaches spelen daarbij een belangrijke rol. Door de samenwerking met Ajax geven we de ontwikkeling van onze trainers & coaches een nieuwe impuls. Dat hoop ik tenminste. Als trainers, coaches en anderen gebruik maken van de kennis en inspiratie van Ajax, dan ben ik ervan overtuigd dat het zich vertaalt in plezier en ontwikkeling van onze jeugd. Alles wat je aandacht geeft groeit.”

Als trainers, coaches en anderen gebruik maken van de kennis en inspiratie van Ajax, dan ben ik ervan overtuigd dat het zich vertaalt in plezier en ontwikkeling van onze jeugd.

Waarom past de samenwerking met Ajax goed bij AMVJ?

Lex: “Met AMVJ Voetbal willen we een positieve omgeving zijn voor iedereen die wil voetballen. Plezier en ontwikkeling staat centraal bij het technisch beleid. Het opleiden van onze vrijwilligers is daarbij erg belangrijk. Daarom past de samenwerking goed bij ons. Met de enorme kennis en ervaring van Ajax kunnen we een volgende stap zetten in de ontwikkeling van onze jeugdafdeling en club als geheel”.

Eerste ervaringen

Dick: “Vooruitlopend op de officiële start hebben enkele AMVJ jeugdtrainers al een opleiding gevolgd. Alles bij de jeugd van Ajax staat in het teken van opleiden. Niet het resultaat van de wedstrijd. Wel jeugdspelers zoveel mogelijk in situaties brengen om hun talent te laten opbloeien. Zoals Johan Cruijf zei na een jeugdwedstrijd verwijzend naar de kinderen:  “Als je er hier mee begint, kun je er plezier mee krijgen. Vandaar dat je ze nu moet laten voetballen om later de puntjes op de i te zetten.” Dit is waar we ons bij AMVJ Voetbal ook op richten, met de jeugdtrainingen, de workshops Positief Coachen en het begeleiden van coaches langs de lijn.

Vandaar dat je ze nu moet laten voetballen om later de puntjes op de i te zetten Johan Cruijff

Dick: “Tenslotte wil ik Ajax en speciaal Sander Middelbeek en zijn team bedanken dat AMVJ Voetbal nu Partnerclub is. Ik zie het als een compliment aan al onze vrijwilligers die zorgen dat er wekelijks met plezier wordt gevoetbald. Daar ben ik ontzettend trots op. Ik kijk uit naar een mooie samenwerking met Ajax.”

Sander Middelbeek namens de Ajax Coaching Academy

Meer weten over:

AJAX Partnerclub