139x gelezen

B1 en de strijd met Aeolus

Zaterdag 5 december 2015 

Hercules Zaandam B4 – AMVJ B1 1-4 (0-2) 
 Deze zaterdag een “trip down memory lane” zoals de Britten dat zo mooi plachten te verwoorden: nog eenmaal mocht ons immer meer aan volwassenheid ruikende gezelschap aanrukken op een -met alle respect- onvervalst E&F’jes tijdstip van 09:45 uur. Lang geleden dat B1 op dit moment van de dag al in voetbalplunje rondliep, vandaag in het boven-Ijse Zaandam was het zover met de wedstrijd tegen de plaatselijke Heracles, maar in het oude Rome meer bekend als Hercules, in het vooruitzicht. Dus het was vooral tussen het jonge gespuis door slalommend dat wat er nog over is van B1 rond het opgelegde aanvangstijdstip op grasveld 3 aankwam. Wat er over is van wat voorafgaand aan dit seizoen werd ingeschat als een ruim in zijn jasje zittend team, maar waarvan deze zaterdag 7 afwezigen vielen op te noteren na blessures voor Matt, Luc Z, Kelyn , Kris en Dean, dan nog een zieke Oscar en een in het hoge Noorden verkerende Bas. 
 Dus over bleek vooral een in tact zijnde voorhoede, met Ricardo en Yuri aangevuld door AMVJ’s jonge talent Faissal uit de C1, normale voorhoedegangers Mees en Antonie deden een stapje terug, meer letterlijk dan figuurlijk gelukkig, en golden als de flankbezetters op het middenveld in een ditmaal 4-3-3 opstelling met Kamael centraal, later nog met de in B1 officieus debuterende Elmar daar, achterin bestond B1 uit het bekende vleugelduo Luc en Cheekwan, centraal vandaag Sidney met Gabriel, en op doel Mankamal. Zo is iedereen voorgesteld en kan het verslag beginnen. 
 Nou dat hoeft ditmaal weer eens geen lang betoog te worden. Het was een rommelige maar best leuke pot, er stond een strak briesje schuin op het veld en dat leidde tot kolderieke momenten als veel te harde passes of juist andersom: veel te zachte, ook tot bedoelde en minder bedoelde hachelijkheden voor beide doelen. Zo hadden de mythologen reeds binnen vijf minuten op een 1-0 voorsprong kunnen staan ware het niet dat Mankamal de bal op de lat keek. De wind speelde een voorname rol, de tegenstander was dus meer een grootheid als Aeolus dan deze oude held H. die zoveel moeilijke werken moest zien te voltooien. Zo bleek de cornerspecialist vanaf rechts, Mees , er flink in te trappen aanvankelijk, zijn eerste genomen corner vloog aan de andere kant zowat in één tijd het veld uit. In minuut 15 kreeg Mees zijn tweede corner te nemen, een revanchegevalletje want Mees sloeg de eerdere waarschuwing bepaald niet in de wind, bezorgde de bal ditmaal eng perfect bij de tweede paal in plaats van ergens in het centrum van Zaandam, daar dook de attente Ricardo op en met een subtiele hoofdbeweging viel de bal in de korte hoek buiten bereik van geschokte Herculanen: 0-1. Anderhalve minuut later mocht Mees alweer voor zijn derde hoekschop aantreden, je zou zeggen dat de paarswitte thuisploeg op zijn hoede zou zijn maar ditmaal kwam de bal rond de penaltystip in een kluts van spelers terecht, de enige die de bal klaarblijkelijk zag was Yuri en die tikte hem secuur in de rechterhoek: 0-2. Wat verder volgde in helft 1 was een overdaad aan net niet-momenten voor het Hercuulse doel, AMVJ had er flink de wind onder, het zij nog maar eens gezegd. B1 had voor de pauze gemakkelijk reeds zeer ruim afstand en dus: afscheid van deze weinig voor elkaar boksende opponent kunnen en moeten nemen. 
 Nu zaten we rond koffietijd aan de limonade, nog in louter statistische twijfel maar met de bijna zekere 3 punten in de tas, want o wat was Hercules Zaandam ver verwijderd van de heldendaden die hun naamsvernoeming eer aan zou doen. Toch was de tweede helft niet eens erg lang bezig en waaiden de tweeëntwintig acteurs met alle winden mee: 1-2 toen de corner van Hercules er in werd getikt in een onoverzichtelijke situatie, heel even kreeg Hercules zelfs het idee dat de wind niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk mee zat, maar het kreeg dan toch de wind van voren toen hun keeper los riep op een niet opportuun moment toen Ricardo daar net bij stond en de bal in doel schoot: 1-3. In de slotseconde namen wij hen definitief de wind uit de zeilen want nog een fraaie steekbal van Antonie op Faissal, diens voorzet nog even subtiel binnengetikt door Yuri. Een regelmatige eenvoudige overwinning voor B1 dat de Sinterklaasavond inging met de fraaie cijfers 9 gespeeld en 22 punten, helaas zijn er twee andere ploegen in de poule ook veels te sterk voor bijna alle andere, net als wijzelf, maar staan wij daardoor slechts derde met nog 1 schamel najaarspotje te gaan. Maar dan wel eentje tegen medekoplopers Zaanlandia, volgende week in het niet altijd gezellige ….Zaandam.