Vrijwilliger aan het woord: Joost Koedijk

Al sinds zijn 16e verjaardag is Joost Koedijk scheidsrechter. Hij begon bij zijn vroegere club in Alkmaar (“toen speelden jongens van 10 jaar nog op een groot veld en hing er een pupillenlat in het grote doel”) maar is in 2011 samen met zijn zoon bij AMVJ beland. Sinds dat seizoen is hij bijna wekelijks ‘de man in het zwart’ die de wedstrijden van de oudere jeugd en enkele seniorenteams in goede banen leidt. Hij vertelt waarom de rol van scheidsrechter hem op het lijf geschreven is.

“Als je onzeker bent over je spelregelkennis, dan wil ik je bij je eerste wedstrijden wel begeleiden.”

“Ik vind voetbal een leuk spelletje en ik geniet ervan actief met deze sport bezig te zijn. Door regelmatig bij AMVJ te fluiten, zie ik nog regelmatig mijn zoon voetballen ook. Tegelijk is het een manier om in beweging te blijven. Ik kan mij niet zo goed motiveren voor het lopen van rondjes en aan de sportschool moet ik al helemaal niet denken. Nu heb ik op zaterdag een afspraak waar ik sowieso heen moet. Het kost ook helemaal niet veel tijd natuurlijk. De tijd die anderen aan hardlopen besteden, besteed ik aan vrijwilligerswerk. Dat is dus twee keer drie kwartier. Verder neem ik in de zomer in twee uurtjes de spelregelwijzigingen door.

De afgelopen jaren heb ik voor de ouders van de jeugdleden een introductie in de spelregels verzorgd. Dat kost je twee avonden voorbereiden en twee avonden presenteren. Maar we hebben wel meer scheidsrechters nodig. Zowel bij de senioren als de jeugd is het vaak passen en meten, terwijl best veel mensen best wel een goede scheidsrechter zouden kunnen zijn, volgens mij.

“Het fluiten is voor mij ook een manier om in beweging te blijven.”

Het fluiten van senioren is soms wel lastig. Het is, zeker bij bezoekende teams met wat oudere mannen, haast gebruik dat er iemand in het team is die om elke beslissing gaat zeuren. Zo proberen ze je als vermeend thuisfluiter toch te beïnvloeden. Het is dan fijn als die spelers na afloop vinden dat je goed gefloten hebt. En soms gaat dat met iets meer strubbelingen. Als dat gebeurt lukt het me niet altijd direct om daar emotieloos op terug te kijken. Maar bij AMVJ word je dan heel goed opgevangen door Steef met iets te drinken en een opbeurend woord.

AMVJ heeft niet alleen extra scheidsrechters nodig, maar ook een beetje ruimte. Het is met alle wedstrijden op zaterdag vaak passen en meten met kleedkamers en velden en de trainingsruimte is beperkt. Hopelijk gaat het nieuwe kunstgrasveld daarbij helpen. Maar ik kan vooral helpen bij het scheidsrechtersprobleem. De voldoening daarvan kan zo groot zijn! Voel je je niet zo zeker over je spelregelkennis, dan kun je bij AMVJ zo aan cursussen mee doen. Ik wil je wel begeleiden bij je eerste wedstrijden!”

‘Wat doe jij voor de club?’ Dat is de vraag die we stellen aan al onze leden en ouders. AMVJ Voetbal is een club die volledig draait op vrijwilligers. Maar onze club heeft nieuwe vrijwilligers nodig. Wil jij iets doen voor de club? Dat kan eenmalig zijn, vanaf volgend seizoen of op momenten dat jij kan. Je kunt het aangeven op dit formulier wat bij je past. Graag roepen we iedereen op de vragen op het formulier in te vullen. Iedereen is welkom!

Wil je meer informatie? Neem contact op met Bas Hageman via bashageman@amvjvoetbal.nl of 06-21908912.