Vrijwilliger aan het woord: Abel de Jong

Als jeugdtrainer krijg je een voldaan gevoel als je iets hebt weten neer te zetten waar je letterlijk elke week mee geconfronteerd wordt

Abel de Jong speelt al sinds zijn 7e bij AMVJ en zit nu in het Tweede. Het afgelopen jaar heeft hij voor het eerst training gegeven aan de JO18-1. Ondanks dat het seizoen nu ineens voorbij is, wil hij volgend seizoen graag door als trainer van een jeugdteam. Hij vertelt zelf over zijn vrijwilligerswerk.

“De Onder 18 jongens krijgen twee keer per week training van mij of van Nissim. Dat gebeurt volgens een bepaalde structuur. Uiteraard beginnen we met de warming-up, dan passen en trappen, positiespel en partijspel waar we ons focussen op een bepaald onderdeel. De trainingen zijn in periodes opgebouwd. Dat is afhankelijk van hoe het team presteert, maar dat staat ook wel een beetje vast: conditie, opbouwen en afronden zijn belangrijke onderdelen. Het team heeft goed gepresteerd als je het mij vraagt. Op een gegeven moment hebben ze wat punten laten liggen, maar tot nog toe draaide ze aan de top mee in de 2e klasse.

Tijdens mijn opleiding aan de ALO heb ik als voetbaltrainer stage gelopen bij WV-HEDW. Toen ik daar rondliep heb ik gezien dat je veel meer uit een training kunt halen bij een club die dat goed kan gebruiken dan bij een club als WV, waar ze veel bezig zijn met selectieteams. Het is heel erg leuk om met een voetbalteam bezig te zijn. Ze zijn sowieso gemotiveerd op die leeftijd, omdat ze er bewust voor kiezen nog op voetbal te zitten. Als dan zo’n spelletje loopt, dat is heerlijk. Gewoon lachen en lekker zien rennen.

De reden dat ik graag bij een club betrokken wil zijn, is omdat je er gewoon echt een voldaan gevoel van krijgt als je iets hebt neer weten te zetten waar je letterlijk elke week weer mee geconfronteerd wordt. Daar kan je dan elke week weer trots op zijn. Zoiets is niet te koop maar dat is iets wat je moet voelen. Een vereniging als AMVJ draait natuurlijk volledig op vrijwilligers. Het is heel leuk om te zien dat heel veel ouders ook betrokken zijn bij de club en dat moeten ze ook zeker blijven doen. Maar ik denk dat het ook het leukste is voor een jeugdteam als ze training krijgen van een ervaren speler, want daar kijken ze natuurlijk een beetje tegenop.

We proberen nu om nog meer spelers van onze club te motiveren om een jeugdteam op zich te nemen. Als je dat hebt zit je ook in de kleedkamer van je eigen team lekker te praten over hoe de jeugdtrainingen gaan en wat leuke oefeningen zijn. Dat doen we nu al met een paar jongens, maar het zou supertof zijn als dat nog meer zou kunnen groeien en er nog meer spelers zich daarvoor gaan inzetten.”

AMVJ Voetbal is een club die volledig draait op vrijwilligers. Onze club is daarom altijd blij met nieuwe vrijwilligers. ‘Wat doe jij voor de club?’, is dan ook de vraag die we stellen aan al onze leden en ouders.

Help ook mee!

Wil jij iets doen voor de club? Dat kan eenmalig zijn, vanaf volgend seizoen of op momenten dat jij kan. Neem dan contact op met coördinator Bas Hageman.

Mail Bas