Niet gecategoriseerd

Voorstelling SCHOPPEN komt naar AMVJ!

Voorstelling over discriminatie in voetbalwereld: SCHOPPEN
Vanaf april te zien op vier voetbalvelden: een danstheaterproductie van BonteHond en DOX

Televisiepresentator van Voetbal Inside René van der Gijp zei dat voetbal ‘geen sport voor homo’s’ is. Frank de Boer meldde dat homo’s ‘a-sportief’ zijn. Op het moment dat een uit Curaçao afkomstige Ajacied aan de bal is, worden er oerwoudgeluiden gemaakt. Heb je een niet-witte huidskleur, ben je vrouw of homoseksueel, dan is het oppassen geblazen: Ontelbaar is het aantal voorbeelden van beledigend of discriminerend taalgebruik en gedrag in de wereld van het voetbal, onze volkssport nummer 1.

Voor theatergezelschappen BonteHond en DOX gaat discriminatie over een dieper liggend maatschappelijk probleem: we luisteren niet meer naar elkaar, er is gebrek aan empathie. SCHOPPEN is een danstheaterproductie op voetbalvelden, gemaakt door regisseur Judith Faas, geschreven door Sanne Schuhmacher, met muziek van Gery Mendes en gespeeld door 22 acteurs en dansers. Voor iedereen vanaf 10 jaar. De voorstelling reist langs vier steden, waar de spelers steeds bij een andere voetbalclub te gast zijn. SCHOPPEN gaat in première op Festival Tweetakt in Utrecht op zondag 8 april.

SCHOPPEN – een theatrale voetbalchoreografie
Regel één: je bent altijd voor je eigen club. Regel twee: je bent altijd tegen de tegenstander. Regel drie: voetbal is oorlog en in een oorlog is alles geoorloofd. Want één ding is zeker: als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren.

Voetbal is meer dan schoppen tegen een bal. Voetbal is meer dan sliden tegen een scheenbeen. Voetbal is meer dan trappen op iemands ziel.

SCHOPPEN is een theatrale voetbalchoreografie op locatie met tweeëntwintig spelers, één scheids en een reservebank. Een voorstelling waarin zelfs de scheidsrechter partijdig lijkt te zijn. En dat is heel normaal, want zeg nou zelf: tweeëntwintig spelers?! Je kan ze niet allemaal even lief vinden.

Amsterdam / AMVJ Voetbal / www.krakeling.nl – kaartverkoop gestart
zaterdag 12 mei 19:00
zondag 13 mei 19:00
zaterdag 19 mei 19:00
zondag 20 mei 19:00