Ter nagedachtenis aan Jos Pelk

Op 27 april jl. is op 82-jarige leeftijd onze oud-trainer/coach Jos Pelk overleden. Jos was in de 60- en 70-er jaren heel lang trainer van het toenmalige eerste team van AMVJ. Hij zorgde ervoor dat AMVJ in een paar jaar tijd van de AVB (de Amsterdamse Voetbal Bond, onderbond van de KNVB) naar de 4e klasse KNVB promoveerde en later met zijn team doorstootte naar de 3e klasse.

Een allround sportman, die bijvoorbeeld naast voetbaltrainer ook coach was van het Nederlands vrouwen basketbalteam. Als sportleraar was Jos een werkleven lang verbonden aan het Sportcentrum van de VU op Uilenstede.

Hij had daar ook het voetbalteam van de VU studenten onder zijn hoede; ettelijke van die mannen verleidde hij om tijdens hun studententijd bij onze club te komen voetballen. Nico Praagman, Jan Achterberg, Johan Meester, Aalt Klaassen, zomaar een paar namen van spelers die zo het topteam, dat verder uit ras AMVJ-ers bestond, kwamen versterken.

En die studentenstroom is later toen Jos al gestopt was bij ons, niet opgedroogd. Veel van hen werden zelf tot mannen met een echt bordeauxrood hart. Ook lang nadat ze elders waren gaan voetballen of waren gestopt, de band met onze club bleef stevig.

Het jaarlijkse sixentoernooi uit die tijd was heel lang tegelijk een reünie van al die mooie gasten. En daar speelde Jos ook een belangrijke rol in. Want hij bleef na zijn vertrek als coach, zijn cluppie trouw en was bijvoorbeeld “de aanjager en verbindingsman voor zijn spelers”, om toch vooral te blijven komen. Je kon Jos zelf al die lange jaren daarna nog regelmatig tegenkomen langs de lijn bij wedstrijden van AMVJ 1.

Langzaamaan wat minder goed ter been, maar altijd nog vol beleving. Een nare ziekte maakte Jos de laatste tijd bedlegerig. Afgelopen zondag was ik nog bij hem thuis, keken we samen hoe Ajax AZ klop gaf, haalden we mooie herinneringen op en spraken af dat ik snel weer langs zou komen.

Gisterochtend hoorde ik dat dat helaas een vrome wens moest blijven. Jos Pelk, een AMVJ icoon uit vroeger jaren is niet meer onder ons en dat stemt erg verdrietig. Ik wens, namens AMVJ-voetbal, zijn vrouw Tine, zijn (klein)kinderen en al zijn dierbaren de kracht om dit droevige verlies te verwerken.

Dirk Landsaat, oud teamlid van de Pelkbrigade.

Jos Pelk

Een nog jeugdige Jos Pelk met zijn kampioenselftal van de vierde klasse