Niet gecategoriseerd

Succesvolle KNVB bijeenkomst voor jeugdtrainers en coaches

Dinsdag 27 maart jl was er een speciale opleidingsavond voor onze trainers en coaches van onze jeugdspelers. Net als voorgaande keren werd de avond begeleid door de zeer ervaren docent van de KNVB, Wim van Marsbergen. Doel van de bijeenkomst is om de jeugdtrainers en coaches van AMVJ te helpen in hun ontwikkeling en op die manier onze jeugd met veel plezier te leren voetballen.

Het eerste deel voor de trainers en coaches van JO12 tot en met JO16. Het laatste uur was een vragenuurtje dat voor iedereen toegankelijk was. De opkomst was heel goed: van alle zeven teams van de JO12-JO16 waren vertegenwoordigd met soms wel twee of drie mensen. Ook tijdens het vragenuur schoven er nog enkele mensen aan om hun prangende vragen te stellen.

De avond startte met een praktijkonderdeel: de training. De spelers van het JO16-1 team kreeg een training verzorgt door een viertal trainers: Onno, Gilles, Jordy en Emiel. De trainingen waren door de trainers zelf uitgezocht en voorbereid. Terwijl de training werd gegeven, konden de andere aanwezigen observeren. Wat ook leerzaam kan zijn, zo bleek tijdens de bespreking achteraf. Zowel de trainers als ook de spelers spanden zich flink in. Maar minstens zo belangrijk, de spelers hadden er veel plezier in. Erg leuk om te zien. De reactie van de spelers na afloop sprak boekdelen: “Kunnen we dit vaker doen?

Na afloop van de training buiten, ging het trainers- en coachesgilde naar binnen voor de nabespreking. Nadat de spelers de laatste ballen uit de sloot hadden gehaald, konden zij in de kantine hun dorst lessen met een welverdiende consumptie bij Koen. De nabespreking van de training was heel nuttig en toen bleek ook al dat er nog veel vragen zijn over hoe je nu zaken aanpakt. Zowel tijdens de nabespreking als ook tijdens het vragenuurtje bleek dat onze trainers en coaches behoefte hebben om ergens met hun vragen terecht te kunnen. Vragen die gaan over hoe je omgaat met bepaald gedrag van spelers, waar je extra oefenstof kunt vinden, hoe je een effectieve leerzame training verzorgt, wanneer en welke aanpassingen in een training nodig zijn of hoe je nu goed gebruik maakt van de beschikbare materialen, aangevuld met vragen over coaching en andere zaken. Kortom, een interessante en nuttige avond met veel actieve deelnemers. Ik wil dan ook graag alle aanwezigen, trainers, coaches en natuurlijk ook de spelers bedanken voor hun actieve bijdrage tijdens deze avond.

Het is de vierde jaar dat wij vanuit AMVJ bijeenkomsten als deze in samenwerking met de KNVB organiseren. Afgelopen jaar in een iets andere opzet, om het laagdrempeliger te maken, waarbij we ook een aantal middagen op de velden tijdens trainingen aanwezig zijn geweest. Doel is om de trainers en coaches te helpen zich verder te ontwikkelen en te voorzien van concrete handvatten bij het begeleiden en trainen van het team.

Tips en vragen: