De leukste dag van de week

Voor kinderen is de wedstrijddag de leukste dag van de week. Bij AMVJ voetbal willen we dat graag ze houden. Om coaches te helpen bij hun rol zetten wij al enkele jaren een sportpedagoog in. Samen met sportpedagoog Sascha Werlich liep ik afgelopen zaterdag langs de lijn bij AMVJ. Wat we daar zagen maakte ons heel erg blij.

Wat een heerlijke positieve sfeer bij de spelers. Kinderen die helemaal opgaan in het voetballen. Coaches die rust uitstralen en kinderen de ruimte geven om hun spel te spelen. Een paar bijzondere voorbeelden wil ik er graag uitlichten.

Zingende wisselspeler

Een wisselspeler van JO9-3 zagen we springen en zingen: AMVJeee, Amsterdamse mannen en vrouwen Jeeee! Het was natuurlijk erg koud in de ochtend. De aanmoedigingen en het enthousiasme van die ene wisselspeler sloeg over op de spelers binnen de lijnen. Een achterstand van twee doelpunten werd omgezet in een gelijkspel. De AMVJ spelers liepen als winnaars het veld af. Wat een fantastische beleving! Hun dag kon niet meer stuk.

Schouder aan schouder

Op een ander veld zagen we de coach van JO10-1 met zijn team tijdens de rust in een kring schouder aan schouder staan. Terwijl ze elkaar vasthielden gaf de coach het team eerst enkele complimenten om vervolgens een aandachtspunt voor de tweede helft mee te geven. Een hele goede manier om de aandacht vast te houden en ze met extra energie de tweede helft in te laten gaan. Geweldig.

Twee voorbeelden die laten zien hoe kinderen met voetballen een leuke zaterdag beleven. Dat kan alleen als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Daarom wil ik alle (assistent)coaches, teammanagers, ranja halers, spelbegeleiders, scheids- en grensrechters en alle supporters langs de lijn bedanken: voor de leukste dag van de week.

Tot slot nog een tip voor coaches: samen afsluiten

Sluit na iedere wedstrijd met team gezamenlijk af. Vorm net als tijdens de rust, een hechte kring en hou een korte positief en motiverende bespreking. Zorg dat de kinderen met een goed gevoel naar huis gaan.

Meer weten hoe je als coach bij wedstrijden kunt begeleiden?

Bekijk de video en het artikel van de KNVB. Laat het ons weten als je verder nog vragen hebt.

Veel plezier bij de rest van het seizoen!

Dick Tichelaar

Praktijk Coach begeleiding

De begeleiding van coaches langs de lijn is onderdeel van het programma Positief Coachen. Het programma bestaat uit twee workshops en vier keer praktijkbegeleiding. Doel van het programma is om coaches te ondersteunen om de kinderen met nog meer plezier te laten voetballen. Zowel dit als afgelopen jaar is Sascha Werlich de sportpedagoog die ons ondersteunt. Zij is een zeer ervaren sportpedagoog en sportcoach. Wij hebben Sascha gevraagd ons te helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden van onze coaches. Sacha heeft dit seizoen twee workshops gegeven en heeft al twee keer coaches begeleidt langs het veld. Ze komt dit seizoen nog twee keer. De eerstvolgende keer is zaterdag 9 december a.s.