Niet gecategoriseerd

AMVJ JO11-1 speelt (eerste) interland

Afgelopen zaterdag hebben de boys van AMVJ JO11-1 hun internationale debuut beleefd op bezoek bij het Duitse FC Kleve. Een heuse interland, in stijl. Tijdens deze middag, waarop de Duitse en Nederlandse kids ruim 3,5 uur samen voetbalden, heeft iedereen ervaren dat taalbarrières snel het onderspit delven voor de taal van het voetbal. Die is namelijk universeel. Sterker nog: die levert zelfs nog nieuwe vrienden op!

AMVJ Voetbal duitsland

Zeker niet het belangrijkste van de dag, maar in het kort het wedstrijdverslag: AMVJ geeft de spoedige 0-2 voorsprong ook weer net zo spoedig weg: 2-2. Daarna lijkt de wedstrijd te kantelen, maar de Duitsers vergeten door te drukken en gaan de Nederlanders er met de winst vandoor: 3-5.

AMVJ Voetbal duitsland

Allereerst werd er deze middag gezamenlijk een Duitse training afgewerkt, die coach Daniel en Markus van 1 FC Kleve hadden voorbereid. De beste manier om te zien dat ze in Duitsland heel anders trainen, is om het zelf te ervaren. Gelukkig waren onze gastheren zo bijzonder gastvrij dat hun training van ruim een uur een goed beeld gaf hoe de huidige wereldkampioen de jeugd leert voetballen. Omgekeerd heeft FC Kleve aansluitend ervaren hoe de jeugd in Amsterdam traint, en hebben ze allemaal nieuwe oefeningen geleerd waarvan ze nog nooit gehoord hadden.

AMVJ Voetbal duitsland

Een tikkie Spartaans, zo werd de Duitse training toch wel ervaren. Ja jongens, het Duitse leven gaat niet altijd over rozen. En het verschil in discipline was ook wel snel duidelijk. Dit was een leerzame dag, voor beide teams en coaches, laten we maar zeggen.

AMVJ Voetbal duitsland

Tussendoor was er nog tijd om de Duitsers kennis te laten maken met de Nederlandse keuken. In onze meegebrachte frituurpan werd door Jasper en Fons het beste uit Holland op tafel gezet. Eén ding is zeker: dat verbroedert. En kijk, daar boven aan de muur komt het AMVJ-vaantje ook te hangen.

AMVJ Voetbal duitsland

Je zou zeggen dat je na een paar uur voetballen wel moe bent, maar niets van dat alles. Iedereen wil doorrrrr. Voor aanvang van de wedstrijd nog een laatste begroeting, und dan geht’s los.

AMVJ Voetbal duitsland

Na ruim 3,5 uur voetbal is de pret toch echt voorbij. En dat vinden ze best jammer, de Nederlandse als ook de Duitse boys. Iedereen wilde verder voetballen, en onze Amsterdamse spelers – niet gehinderd door enige taalbarrière – nodigden spontaan FC Kleve uit om naar Amsterdam te komen. Heel mooi, we hebben er nu al zin. Sterker nog, er werd volop onderling gepraat, gespeeld, samengewerkt, en her en der zelfs ook nog een telefoonnummer uitgewisseld. Fantastisch. Naar een ander land gaan kan best eng zijn als je 10 jaar bent omdat daar een andere taal wordt gesproken. Dit weekend was een mooi voorbeeld dat voetbal verbroedert, en dat het uiteindelijk allemaal best wel meevalt met die taalbarrières. De taal van de bal is overal hetzelfde. Precies wat vooraf gehoopt werd, gebeurde uiteindelijk. Grote dank gaat uit naar FC Kleve voor de perfecte organisatie van deze fantastische middag. Daniel & Markus: Vielen Dank!

Een echte internationale wedstrijd is niet zonder overnachting. De plaatselijke herberg had niet alleen voldoende plek om verder te voetballen, maar was zelfs voorzien van een eigen barbecue voor ons team om deze zonnige dag in stijl af te sluiten.

AMVJ Voetbal duitsland

De herberg biedt genoeg plek voor verstoppertje en… nog meer voetbal.

Aan al het goede komt echter een einde. Zondagochtend is het tijd om de spullen te pakken en weer terug naar Amsterdam te gaan. Maar… dan wel – surprise, surprise – te voet! De boys worden het bos in gestuurd.

AMVJ Voetbal duitsland

Het begint de boys na enkele uren te dagen wat de oplossing van de Große Heimwee Tocht zal zijn: ze lopen vanuit de herberg zelf potjandorie helemaal terug naar Nederland. En dat is best een eind, vinden ze zelf. Zou het de inspanning van de dag ervoor zijn die (Mentaal? Fysiek?) begint op te breken? Heroïsch, zo zal deze tocht in de overlevering wel worden. In Nederland aangekomen wachten nog wat versnaperingen, en de auto die ons weer terug brengt naar Amsterdam. Moe maar voldaan is iedereen zondagavond weer thuis.

De eerste interland van deze boys is een feit. Een mooie ervaring, om niet snel te vergeten. En we verheugen ons nu al om FC Kleve in Amsterdam te ontvangen. Willkommen!